Bankiers op feestjes

In 2008 hadden we het vooral over de nieuwe (al weer vorige) aanbestedingswet, purchasing intelligence, inkopen met een muisklik, boardroom alignment en maatschappelijk verantwoord inkopen. In juli ging de PMI onderuit en werden we uit onze comfortzone gebombardeerd. HEMA hield direct 5 procent in op leveranciersnota’s. In 2015 gaan we het zevende jaar van laagconjunctuur in. Worden het zeven vette jaren na de zeven magere jaren? Zou kunnen: waarschijnlijk hebben we aan deze Bijbelse tegeltjeswijsheid meer dan de kennis van alle macro-economen bij elkaar. Als er een beroepsgroep is die sterker uit de crisis naar voren is gekomen, is dat wel de bankier. Je slaapt als een roos als je weet dat je eenvoudigweg niet failliet kunt gaan en met de huidige rentetarieven word je ook nog eens slapend rijk. But don’t tell you are a banker! Gevraagd naar hun beroep tijdens feestjes presenteren bankmijnheren zich dus steevast als inkoper. Dat scheelt een hoop gedoe en als er één beroepsgroep nooit in het nieuws is, dan is het wel de inkoper. Van belang is dan natuurlijk te weten waar inkopers het wel en niet over hebben tijdens feestjes. Daarom twee lijstjes:

Wat inkopers niet doen, maar veel over praten op feestjes: best value procurement (net als tienersex: iedereen praat er over, bijna niemand doet het), circulaire inkoop (het onderwerp doet het vooral goed bij oudere dames), een plan maken voor de aanstaande grondstoffenschaarste (après nous le déluge).

Wat inkopers graag doen, maar liever niet over praten tijdens feestjes: kaas schaven (komt gereformeerd over), de eigen organisatie voor de zoveelste keer op z’n kop zetten (onbegrijpelijk), contracten managen (doen mannen die ook postzegels verzamelen) en onderhandelen (is iets voor sluwerikken die NLP-geprogrammeerd zijn).

P.S. Deze do’s en dont’s versoepelen ook de inburgering van aanstormend inkooptalent.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>